lørdag 21. februar 2009

Slik showpreparerer jeg mine ragdolls!!

Jeg har vært på en del utstillinger og har erfart at det å ha med seg en velstelt katt som er i super showkondisjon, og få skryt for det av dommeren, er halvparten av gleden ved å stille ut.
Jeg har sett mange utstilte katter som rett og slett ikke er godt nok stelt, og jeg velger å tro at dette er nye utstillere som ikke vet hvordan ting skal gjøres.
Jeg ønsker her å fortelle dere hvordan jeg showpreparerer mine ragdolls, og håper at dere får noen råd og tips av meg.

En ragdoll bør bades 2-3 dager før utstillingen, slik at pelsen skal få tid til å "legge seg" før selve utstillingsdagen. Derfor bader jeg alltid mine katter 2-3 dager før utstillingen for å få best mulig resultat

FØR BADET:
Du trenger:

*Kloklipper
*Et lavt garderobestativ med den øverste kurven i
*Badematte (antiskli)
*Tomme isbokser (2-3 stk)
*Svamper
*Et godt dusjhode med god stråle
*Avfetting, shampoer, balsam
*Superhåndkle
*Vanlig håndkle
*En god hårføner


Før selve badingen, er det viktig å finne frem alle tingene man trenger til et bad. Jeg rydder først plass på en kommode jeg har stående på badet, og dekker på med et håndkle.Her legger jeg også klar et ”superhåndkle”, som absorberer fuktighet 1200% mer enn sin vekt.
Jeg klipper først kattens klør, og smører deretter katten inn med avfetting. Jeg har valgt å bruke avfetting beregnet på dyr, og bruker en god krem som heter Jerob Pre cleaning paste. Jeg tar litt krem på fingrene og varmer den i hendene. Deretter knar jeg det inn i pelsen på fete partier, som halen, rundt ørene, over ryggen og på kattens føtter. Selv om katten kun er inne, blir den fort skitten på føttene. Dette lar jeg stå i pelsen ca 5-10 minutt, så starter jeg badingen.

HALEFETT:


Har du en fertil hannkatt som er plaget med halefett, kan dette være vanskelig å få bort. Halefett er fete partier og håransamlinger i haleroten, og er hormonelt betinget. Har katten din halefett, så klipp det for all del ikke bort;) Det finnes mange andre råd. Det er viktig at du fjerner halefettet ofte, enten ved å pudre halen, slik at det holder seg tørt, eller vaske den jevnlig. Hvis du ikke gjør dette, risikerer du at hårsekkene i halen ikke får puste, og katten vil få en tynn og pistrete hale, og hårene faller av. Det tar lang tid før halehårene vokser ut igjen. Ca 3 dager før bading, bruker jeg å pudre halen med noe som heter Kaolinumpudder, som en "forbehandling". Det har jeg kjøpt på en utstilling, men produktet får man vel kjøpt hos en dyrehandler eller på apoteket. Siden setter jeg inn halen som nevnt i avsnittet over. Det er mange ting man kan bruke for å bli kvitt halefettet, bla Goop, Swerfega, Golden Arrow, pre Cleaning Paste, Zalo, eller svenske Yes. Alle disse produktene fjerner fett, men noen er "sunnere" enn andre. Selv synes jeg at Pre Cleaning Paste er grei, da denne er utviklet for dyr. Bruker du Goop, Swerfega eller Golden, må du være uhyre forsiktig med å ikke la dette stå i for lenge. Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror noen minutter er nok.

------------------------------------------------------------------------------------

Jeg blander alltid ut shampoene i isbokser på forhånd, slik at de står innen rekkevidde uder badingen.Først blander jeg ut en shampo som heter: BioGroom Super white, og sper den ut med 6 deler vann. (1 del shampo og 6 deler vann)Deretter blander jeg ut en shampo som heter Espree Silky Show, men denne blander jeg ut med 10 deler vann (1 del shampo og 10 deler vann)Så blander jeg balsamen, en såkalt rinse, som har som formål å fjerne shamporester og mykgjøre pelsen. Denne heter Jerob Creme Rinse. Denne blander jeg ut med 16 deler vann. (Denne er utrolig drøy, og man skal alltid være forsiktig med mengden balsam) Er pelsen veldig fet, hender det jeg også bruker oppvaskmiddel, f.eks svenske Yes, eller Skona. Skona er et mildt, parfymefritt oppvaskmiddel, som fjerner fett.


Nå er katten klar til bading.


BADET:


Jeg setter katten oppi kurvstativet med anti-sklimatta i. Jeg har passet på å binde fast øverste kurv, slik at den ikke glir ut. Jeg anbefaler på det varmeste å bruke dette stativet fordi at man kommer opp i god arbeidshøyde (Man kjenner det garantert i ryggen når man skal bade tre-fire katter på kne i badekaret/ dusjen) Det andre formålet er at alt vannet renner ned i badekaret/ dusjen, og det er mye lettere å skylle ut alle sjamporester fra pelsen. Det samler seg ofte masse pels i sluket under badingen, og karet fylles med vann. Står katten til knes i dette vannet, klarer man sjelden å få bort alle såperestene.
Jeg skyller ut restene av pre cleaning cremen og setter inn pelsen med noe som heter Jerob One Step Grease Removing Shampoo. Denne shampoen har jeg i ufortynnet. Jeg masserer shampoen godt inn i påelsen med en svamp og lar den stå i pelsen i et pare-tre minutter før jeg skyller ut. Vannet skal være passe varmt, ca 38 grader. (Det er kattens normaltemperatur)


Etter grease removeren, bruker jeg oppvaskmiddel etter behov. Denne har jeg blandet ut med ca 10 deler vann og 1 del såpe. Deretter har jeg i whitening-shampoen (Bio-groom). Denne skal ha en lysnende effekt på hvite pelser, og den lukter godt. Jeg påfører med svamp og lar den stå i noen minutter. Jeg skyller ut og gjentar gjerne behandlingen en gang til.
Siden bruker jeg Silky-show shampoen, påfører med svamp og skyller ut. Nå skyller jeg ekstra godt, og når jeg skyller, begynner jeg alltid fra toppen (kattens hode) og jobber meg nedover. Det er veldig viktig at katten ikke får vann inn i ørene, så hold gjerne foran øreåpningen når du skyller rundt ørene. Tilslutt skyller jeg under magen og halen.
Så finner jeg frem en ny svamp, som ikke har vært i shampoen, og på fører Rinsen (Balsamen)Denne heter: Jerob Creme Rinse. Denne kan også godt sitte i pelsen litt, slik at den får virke ordentlig. I tillegg til mykningseffekten, fjerner den også shamporester. Ikke alle pelser trenger å bruke balsam. Er pelsen "tung" behøver du ikke dette.


Nå kommer den viktigste skyllejobben, for det er her hemmeligheten ligger. Skylle, skylle og skylle enda en gang. Den siste skyllingen kan også gjerne være litt kaldere, da porene i huden og hårene i pelsen liksom ”lukker seg”. Når du tror du har skylt nok, så skyller du enda en gang for sikkerhetsskyld;) Det er veldig viktig å skylle kragen, under magen og bak på kattens haser (buksene) Der danner det seg ofte ”usynlige” shamporester” som man ikke oppdager før katten er tørr, og da orker man somregel ikke å begynne på nytt igjen;)
Nå er katten ferdig badet, og jeg tørker katten i superhåndkleet. Dette vrir jeg opp et par ganger, og når katten er ferdig tørket, ser pelsen ganske så tørr ut.


ETTER BADET:


Jeg gir alltid pus noen godbiter etter at den har stått stille så lenge under badet. Det setter den stor pris på. Jeg lar også katten hvile litt før jeg setter i gang føhningen. Best resultat på føhningen får du om du bruker en dyreføhner, men en hårføhner med varme-og styrkeregulator gjør også nytten.
Grunnen til at jeg føhner katten, er at jeg da får ut krøller i pelsen. En ragdollpels har lett for å krølle seg i kragen, under magen og i ”nikkersene”, og det tar lang tid om man skal få ut dette kun ved børsting.
Det er også viktig at luften på føhneren ikke er for varm, da det er ubehagelig for katten, samt at pelsen blir ”tørr” og glansløs av for varm føhning. På enkelte av dyreføhnerne tilpasser luften seg romtemperaturen. Tørketiden blir også redusert med minst 50%.

(Slike føhnere er dyre, men er absolutt verdt å kjøpe om du har endel katter som skal bades og som skal stilles ut.)

Jeg legger et rent, tørt håndkle i fanget mitt, setter katten oppå, og starter føningen. Katten foretrekker somregel å sitte på fanget istedenfor på et bord, fordi at matmor skal bli full i kattehår;) Haha…neida… Det er nok fordi at den føler seg tryggere der, for føning kan de første gangene være ganske skummelt. Ikke gi opp, katten blir fort vant med det;)
Jeg bruker ikke børste når jeg føner, men sprayer kanskje lett over pelsen med noe som heter Jerob Bay Rum Coat Polish. Dette lukter ganske sterkt, nesten som julegløgg eller pepperkaker. Ikke ha for mye av dette i pelsen. Dette produktet skal gi pelsen glans, og samtidig gi den et ”icy” uttrykk og for å unngå florete pels.
Når jeg føner, begynner jeg på kattens rygg, ved halerota, og jobber meg oppover. Siden føner jeg kragen, magen og under bena. Tilslutt går jeg løs på halen. Her bruker jeg en liten karde og børster halen og føner i motsatt retning som hårene vokser. Dette for å få halen til å se messt mulig ”fløffy” ut.
Når jeg føler at katten er tørr nok, gir jeg den en godbit, og slipper den ned på gulvet. Jeg lar den hvile noen timer før jeg børster den. Jeg gir gjerne katten en liten porsjon med våtfor nå, det har den absolutt fortjent!


BØRSTING:
Når jeg børster katten, bruker jeg følgende børster:


*En karde
*En børste med stålbuster og ettergivende ”pute”.
*En naturhårsbørste
*Mirakelkammen
*En liten myk børste


SPRAYER:

Jeg bruker også gjerne en teksturizer/ coatgloss spray for å få pelsen slik jeg ønsker.Her er det også veldig viktig å ikke bruke for mye, da kan man ødelegge hele resultatet. Et godt ordtak er ”Less is more”;)

*Jerob Texturizer Spray
*KW Coatgloss

Jeg starter med å børste pelsen opp med en karde for å bli kvitt overskuddshår etter badet. Jeg sprayer en liten dæsj coatgloss (antistatisk) eller texturizer (som løfter pelsen) og børster pelsen tørr med naturbørsten. Kattene mine elsker å bli børstet med en grovtannet børste med metalltagger. Jeg lette uendelig før jeg endelig fant en som var myk og ettergivende i puta hvor taggene sitter, og billig var den og! Jeg fant den på Bodyshop, og jeg tror den koster rett under hundrelappen. En av mine beste børster! Denne børsten har som funksjon å få opp blodsirkulasjonen, og det er denne jeg gjerne bruker når vi "kosebørster".
Tilslutt bruker jeg mirakelkammen. Det er en kam som har multifunksjon, og gir et veldig bra resultat!! Det er kammen ”Greyhound” som er mirakelkammen, men det finnes mange etterligninger. Mirakelkammen er en utstillers førstevalg når det gjelder kammer. Den fjerner lett pelsfloker, og får opp en flott krage.
Har du en katt med veldig tørr og statisk pels, kan du bruke noe som heter ”silkedråper” i pelsen for å ”jukse” litt. Denne her MÅ du være uhyre forsiktig med, da det er olje, og kan ødelegge hele resultatet om du har for mye i. EN bitteliten dråpe, mindre enn ei ert i håndflaten er nok! Gni og varm den inni hendene og stryk lett over pelsen. Det kan gjøre underverker! Pelsen blir utrolig myk og silkeaktig, og for oss lukter den deilig. (Det synes nok ikke pus…)MEN det beste resultatet til blank pels er gjennom riktig foring, evt å gi katten en dose med omega 3 olje jevnlig (F.eks Salmopet)


Jeg lar pelsen hvile i et par dager, og så er den klar for show. Jeg børster gjennom pelsen for å se om jeg er fornøyd med den når katten har roet seg i buret. Det hender at hannkatten allerede har klart å utvikle nytt halefett siden badet, og da er det greit å bruke litt pudder. Det er veldig viktig at man ikke gnir på eller børster halen for mye, for da stimulerer man fettkjertlene til å produsere mer fett. Pudderet skal stå i ei stund, før det børstes forsiktig ut. Ser pelsen fet ut, kan du også pudre den litt over ryggen og bak ørene.
I enkelte haller er det forbudt å bruke pudder, og da henvises det til egne pudderrom. Vis hensyn og hold deg til disse reglene;)
Jeg børster lett gjennom pelsen etter jeg har sprayet litt coatgloss eller texturizer i pelsen, og bruker hovedsakelig mirakelkammen.
Som en siste finish napper jeg øretufsene bort. En ragdoll skal ikke ha øretufser, da ørene ser spissere ut enn de egentlig er, og noen dommere er spesielt nøye på dette. Disse bør nappes bort, og ikke klippes, da det fort kan klippes for mye, slik at det ser ”klippet” ut. Øretoppene skal se naturlig rundede ut. Dette kan også godt gjøres før badet samtidig som man klipper klør.


Husk alltid å vaske hendene godt før du showpreparerer katten din, og IKKE ta i katten med fettete chips eller vaffelfingre, selv om den vil kose aldri så mye;)Ha gjerne en flaske antibakteriell stående oppå utstillingsburet.

Jeg kan garantere at om du følger mine råd om pelsstell her, så vil du ha en katt som er supert preparert!! Ingenting er vel kjekkere enn å få det påskrevet bedømmingsseddelen:D


Husk også at dette er preparering som er beregnet på ragdoll eller birmapels. En Norsk Skogkatt eller en Maine Coon kan ha en helt annen prepareringsmetode;)

En del av de produktene jeg bruker, kjøper jeg hos Dyrisk eller hos Stargate

Dyrisk drives av min gode venn Siri Hauge, som også er oppdretter av hellig Birma, og Stargate drives av Johnny Skjølås, en hyggelig fyr med en masse kunnskaper om pelsstell. Johnny er også perseroppdretter.

Ønsker du å stille meg spørsmål om pelsstell, så skriv gjerne en kommentar her i bloggen, så skal jeg prøve å svare etter beste evne. Jeg brenner for at folk lærer seg pelsstell ordentlig, og at kattene ser velstelte ut på utstillinger:)

Silje

1 kommentar:

  1. Hei :) har en ragdoll som er helt håpløs å føne, er det nødvendig med føning eller kan man la pelsen lufttørke?
    Og når det gjelder børsting, det er bare hale og krage som skal "børstes opp" før utstilling?

    SvarSlett